Hur var livs- och arbetsmiljön?

Hur var livs- och arbetsmiljön?


Livsmiljön i bostadsområdena är ett ämnesområde som kommer att utvecklas. Vad betydde det att växa upp som barn i Nyfors i jämförelse med Fröslunda och hur var tillgången på olika former av service för de vuxna. Vilka arbetsplatser fanns det i och omkring Nyfors respektive Eskilstuna. Var fanns skolor och barnomsorg eller idrottsplatser och vad betydde detta för barn och vuxna?

En verkstad på Hellbergs knivfabrik
Leonard Johansson fabrik AB
Brand på Sommargatan år 1961

EM 2748 J.A. Hellbergs knivfabrik Nyforsgatan 23 1968 Fotograf: Carl Braunerhielm

EM 2793 Före 1938 Fotograf: okänd


Startade 1891 med tillverkning av rakknivar.


1920 tillverkades jaktdolkar, rak-, slid-, jakt-, tälj- samt yrkesknivar - läderknivar.


Från 1996 tillverkning av presentknivar med skaft av jakaranda, mauserbjörk eller läder samt yrkesknivar (takpappsknivar och mattläggningsknivar).


Grundades av Johan Alfred Hellberg som startade sin rörelse på Bruksgatan 13 år 1891. 1907 flyttades verksamheten till egen fastighet på Nyforsgatan 23.

År 1900 fanns det 7 anställda, sedan utökades verksamheten, så att 1920 var antalet anställda 20 st.


Efter J A Hellbergs död 1941 övertog sönerna Sven och Nils Hellberg verksamheten.

1960 såldes företaget till Göran Nygren och Gösta Cenner.

Gösta Cenner övertog ensam verksamheten 1963.


Fabriken flyttade till nybyggda lokaler i Vilsta år 1970, men gick i konkurs 1973.

Nya ägare blev nu Stig Lennart Hammar och Tage Cederlund, vilka varit anställda  vilka varit anställda hos Gösta Cenner. Man behöll företagsnamnet.


Lennart Hammar övertog ensam produktionen och flyttade fabriken till Stålpressen på Smedjegatan.


Efter 6 – 7 år flyttades verksamheten till lokaler i Tunafors fabriker.

Sedan 1996 drivs verksamheten av sonen Jan-Peter Hammar.

1 oktober 1998 flyttade han sin verksamhet till Bergska smedjan i Rademacherreservatet.


Källa: http://e1466.blogspot.se


EM 2792 Leonard Johanssons fabriks AB 1938 Fotograf: okänd


Grundades: Av Leonard Johansson år 1891 på Nygatan 43 för tillverkning av dörrstängare, fotskrapsmattor, karbinhakar, möbelkläppar, tjurringar, patenterade spisringsställ, samt reparation av velocipeder. Inledde cykelfabrikation av märket "Eskilstuna" år 1895. År 1896 hade man 7st anställda.

Leonard gick bort 1907 och rörelsen övertogs en tid av en broder till sonen Nils Leonard Johansson blev ägare.

Bolagiseringen skedde år 1908, 1909 flyttade man verksamheten till Nyforsgatan 7B. Cykeltillverkningen lades ner 1917.

1955 tillverkades sågbågar, bågsågar, bågsågsblad, elektriska strykjärn, spiraldörrstängare, lieringar och pressade velocipeddelar. Man utförde även slipning, förnickling och förkromning. Upphörde innan 1964.

http://cykelhistoriska.se/cyklare.htm

Källa: http://e1466.blogspot.se

        : Nyfors förr och nu av Bror-Erik Ohlsson


EM 5626 Sommarrogatan 9 1961 Fotograf: Eskilstuna kuriren


En decembersöndag 1961 bröt en våldsam brand i fastigheten i hörnet av Bergsgatan (24) och Sommarrogatan 9. De som bodde i husen förlorade allt de ägde. En kvinna omkom och många av de övriga hyresgästerna skadades då de tvingades hoppa ut genom fönstren, eftersom trapphusen blev rena dödsfällorna. Brandmännen som kom snabbt till platsen hade inte en chans att rädda kvinnan då de möttes av en mur av svart rök, vilket gjorde det svårt att ta sig in i fastigheten.

Orsaken till branden var att en fotogenkamin på nedre botten exploderade, vilket ledde till att brandens spreds sig snabbt i hela fastigheten.

Enligt polisen och brandkåren var det ett under att branden inte krävde fler dödsoffer. Tre brandmän rökförgiftades under de mycket besvärliga släckningsarbetet och hamnade därför på lasarettet.

För alla de boende var branden naturligtvis en stor tragedi. Förutom den tragiska upplevelsen så blev det av med kära ägodelar och ställdes på bara backe.


Eskilstuna kuriren skrev:


Vid branden omkom fröken Gunnel Andersson 37 år. Torshälla. Hon var på besök hos sin fästman på andra våningen. Fästmannen Odd Myrvang 42 år, gjorde förtvivlade försök att rädda henne ut genom fönstret men måste ge upp. Han tvingades kasta sig ut genom fönstret för att inte själv bli innebränd. Han ligger nu på lasarettet i Eskilstuna med brännskador samt revbens- och ryggskador. Flera andra hyresgäster fick hoppa ut genom fönstren. Några av dem skadades. 21-åriga Gertrud Elisabet Svensson räddade sig och sin tre månader gamla baby med hjälp av en brandlina. Hon fick ett hälbensbrott och vårdas på lasarettet. Babyn blev oskadd.

Fru Anna-Lisa Pettersson kastade resolut ut sin sjuårige son från ett fönster i andra våningen och kunde sedan själv ta sig ut med hjälp av en stege. Ingen av dem skadades.

(Lägg märke till att tidningen gick ut med namn och även foto på den omkomna.)


Kriminalpolisen kunde snabbt slutföra utredningen. Den explotionsartade antändningen av kaminen berodde på att lägenhetsinnehavaren bröt mot bestämmelserna och fyllde på kristallolja medan kaminen fortfarande brann.


Tidningen skrev även att: "Bostadsmarknaden i Eskilstuna är mycket hårt ansträngd. Socialhjälpen ryckte omedelbart efter branden in för att hjälpa de utblottade med i första hand kläder" Detta kan ställas i kontrast till vår tids historielöshet även på detta område. I en artikel i Tidningen Folket lördagen den 28 mars 2015 om pågående och kommande bostadsbyggande uttalar kommunalrådet Sarita Hotti att "Det här är en helt ny situation för Eskilstuna, vi har aldrig haft bostadsbrist förut, säger Sarita Hotti."

I vårt projekt "Bygga - Bo och Leva i Eskilstuna så pekar vi ju även på risken för ett "modernt" strukturellt byggfusk från byggnadsindustri till färdigt boende med prefabricerade byggelement.