Raggare & modskulturen och dess betydelse

Raggare & modskulturen och dess betydelse


Året är 1965. Ingen vet helt säkert vad som egentligen hände och anledningarna skiljer sig starkt beroende på vilka som blir tillfrågade. En del snackar om sammandrabbningar mellan raggare och de nya, långhåriga ungdomarna. Någon talar om en hund som bussats på ungdomarna som stod och hängde. Även en protest emot den våldsamma polisen har dykt upp som teori.

Men vad som än utbröt det hela så var kravallerna på Hötorget i Stockholm ett faktum. Under ett antal dagar krossades det fönster, möbler förstördes och det hittades tecken på anlagd brand. Vid senare undersökningar visade det sig att det inte handlade om några riktiga gäng. Större delen var bara ungdomar från stan och förorterna som helt enkelt inte hade någonting att göra. Men media hade redan ett namn för dem.

De kallade för Mods.


Mods i sig var en modernitetsdyrkande subkultur som växte fram i London under efterkrigstiden och hade väldigt lite med det svenska begreppet att göra. Stockholm var inte heller de enda som fick ett stadigt följe utav denna subkultur. Den skulle komma att bli stark i flera städer runt om i landet. Inte minst i Eskilstuna.

Under en tid har vi tittat närmare på denna kultur som tog sig in över landet under mitten av 60-talet. Vilka var de? Var kom de ifrån och hur utryckte de sig. Vi hoppas även kunna ge en bild av hur de utryckte sig här i Eskilstuna, dessa ungdomar. Dessa Mods.


Relaterat till Eskilstunas ungdom är även raggarprojektet, där vi kommer ta en närmre titt på Sveriges kanske första riktiga ungdomskultur. Den bilburna ungdomen.


Dom kallades Mods av Jimmie Uppa