Sporthallen

(Fotograf: okänd)

Sporthallen


I april månad 1936 bildas en kommitté, efter en motion av stadens starke man Bernhard Hellström, för utredning av ett Idrotts- och konserthus. För att ta fram ett förslag anlitades arkitekten och byggnadsrådet Ragnar Hjort (1887-1971). Hjort var klar med sitt förslag 1938. Kostnaden blev för hög för staden och arbetet vilade några år under kriget.


1943 tog arbetet ny fart genom att arkitekten Gustaf Lettström och stadsarkitekten Arne Ljung tillsammans med kommittén påbörjade ett fruktbart samarbete. I mars 1944 kunde man redovisa ett komplett förslag med ritningar och kostnadsberäkning.

Eskilstuna Sporthall invigdes 1956.


Där spelar bland annat handbollslagen Eskilstuna Guif och HK Eskil samt basketbollaget Eskilstuna Basket sina hemmamatcher. Sporthallens lokaler används även av flera föreningar som sysslar med olika kampsporter samt dans och gymnastik. Stora hallen rymmer 2 600 åskådare och har en plan med måtten 20x40m. Det finns även en liten hall med samma mått men utan läktare.


Sporthallen är en stor byggnad på en begränsad tomt. Sporthallens arkitektur samspelar tydligt och skickligt med stadens industrikaraktär.

Interiören är imponerande. Foajén, som nås via en bred trappa, är som en foajé till vilket konserthus som helst. Golvet består av Kolmårdsmarmor.


Flera stora artister har spelat i sporthallen. Bland annat Kent, Ulf Lundell, Robban Broberg, och After Dark. Tisdag 29 oktober 1963 klockan 7 spelade The Beatles på Sporthallen inför 2000 åskådare, alltså inte slutsålt. Andra artister den kvällen var Jerry Williams, The Violents, Trio Me´Bumba, The Telstars och Mona Skarström.


På senare tid har sporthallen fått mycket kritik för bristande säkerhet och underhåll. Röster har därför höjts för att en modernare arena behövs i Eskilstuna. Bland annat har man upptäckt mögel och när brandlarmet gick 15 mars 2010 visade det sig att en utrymning inte kunde ske på ett säkert sätt. På den plats där Eskilstuna Sporthall idag ligger kommer Mälardalens högskola att bygga ett campus.

     

(Fotograf: Arto Virta FAiE 2016)